- Som lærer på et dansk gymnasium og bruger af Maple vil jeg gerne give mine egne erfaringer med programmet videre samt stille noget materiale til rådighed for andre brugere
 

Matematikprogrammet Maple

Maple er et såkaldt computer algebra system (CAS), hvormed løst sagt menes et matematikprogram, der kan regne algebraisk. Det kan altså regne med symboler! I matematik A og B i gymnasiet i Danmark er det mere eller mindre et krav, at man har et system, der kan det. Der er grafregnere, der kan det, og der er software. Maple er et softwareprogram, der fungerer på både Windows, Macintosh og Linux styresystemer og er et af de to store matematikprogrammer på markedet på verdensplan - Mathematica er det andet. Maple bruges i high schools, på universiteter, på colleges og i højteknologiske virksomheder verden over. Maple har de senere år gjort programmet meget brugervenligt med visuelle paletter etc., så det er blevet relevant for gymnasiet. Samtidigt tilbyder firmaet Maplesoft bag programmet nogle højst fordelagtige licensbetingelser for gymnasiet og de andre ungdomsuddannelser. Nedenfor kan du læse om nogle af mine erfaringer med programmet og studere en række instruktionsdokumenter. Jeg har også fremstillet en række skærmvideoer, der demonstrerer forskellige anvendelser af Maple.  

For nyligt har Maplesoft oprettet et kontor i Norden. Det står for salg og support. Ønsker man prøvelicenser, skal man også henvende sig der. De er meget imødekommende! For at komme i kontakt med folk fra kontoret, kan man klikke på et link længere nede på denne side.
 


Instruktion i brugen af Maple

Eventuelt problem med at aktivere licensen efter installation af programmet

Nedenfor nogle kortfattede råd til hvad man kan gøre, hvis man har problemer med aktiveringen af licensen. Generelt kan man sige, at det er smart, hvis skolen har en datavejleder, som eleverne kan henvende sig til i de komplicerede tilfælde.

  1. Sørg for at have god Internetforbindelse, når programmet aktiveres!! Så gå hen til et sted, hvor der er god forbindelse.
  2. Det er bedst at installere og aktivere programmet i et hug - i modsætning til først at installere og aktivere senere.
  3. Hvis aktiveringen mislykkes, selv om Internet forbindelsen er god: Prøv at slette licensfilen med navnet license.dat. I Windows findes den i følgende mappe: C:\Programmer\Maple 18\license\. Geninstaller herefter programmet og prøv at aktiver igen.
  4. Man kan i sjældne tilfælde komme ud for at der på en computer befinder sig filer, som er daterede ud i fremtiden. Normalt vil det aldrig ske, men måske har computerens ur været indstillet forkert en gang, eller man har downloadet filer, der er fremtidsdaterede eller spil kan have forårsaget det. I dette tilfælde vil Maple nægte at aktivere en tidsbegrænset licens, da den vil opfatte det som om der er fiflet med maskinen.
  5. I yderst sjældne tilfælde, hvor alt andet mislykkes: Indsend licens-filen til Maplesoft. Hvis filen er korrupt, vil Maplesoft reparere den og sende den tilbage.


Knud Nissen har programmeret en særlig Gym pakke, som gør det nemmere at løse opgaver indenfor en lang række emner på B-niveau og A-niveau i matematik i gymnasiet. Mens pakken var præinstalleret i installeren til Maple 17, så er der fra Maple 18 blevet foretaget en ændring: Der er nu en separat installer til Gym-pakken. Derved skulle det blive nemmere at distribuere opdateringer af gym-pakken, hvis det fx i løbet af året skulle vise sig, at der var registreret alvorlige bugs. Gym-pakken kan hentes på siden www.maplegym.dk.

Skulle installeren til Gym-pakken af en eller anden årsag ikke virke, så kan pakken også installeres manuelt ved at proppe fem filer ned i et par mapper på computeren. Kontakt mig gerne, hvis dette skulle blive nødvendigt.

Knud Nissen har desuden fremstillet instruktionsfiler til Maple 18. Der er tale om en fremragende hjælp til nye og nuværende Maple brugere. Her kan man se, hvordan de fleste opgaver i skrifttlig matematik på B og A niveau kan løses i Maple. I Maple 18 er der en ny startside, og hvis du har installeret Gym-pakken, så vil du nederst kunne se fem røde ikoner, som vist herunder. Klikker du på A-niveau eller B-niveau ikonerne, kommer du direkte ind i en oversigt over opgavetyper hørende til A og B niveau for gymnasiet, og kan klikke dig frem...

Ovennævnte er instruktionsfiler i Maples eget fil-format. Du kan imidlertid også få instruktionsfiler i pdf format nedenfor. De findes i et arkiv. Pak zip-filen ud og lad filerne være i mappen. Når man åbner filen Contents kan man se en oversigt over indholdet i de øvrige filer. Disse kapitler kan også tilgås via links i filen Contents. Alt i alt meget overskueligt sat sammen. Pdf filerne indeholder som et ekstra supplement en sammenhængende instruktion i Maple til henholdsvis B- og A-niveau i matematik. Sidstnævnte er smart organiseret derved, at man ved at klikke på et emne i indholdsfortegnelsen kommer direkte frem til det pågældende emne i e-bogen. Jeg har fået lov af Knud Nissen til at placere hans instruktionsfiler på min hjemmeside, så det kan blive udbredt til Maple brugere. Knud har også skrevet lidt om nye ting.

 

Egen instruktion

Nedenfor kan du se min egen instruktion. Der er tutorials i form af Maple dokumenter, men også en del skærmvideoer. Den første tutorial Maple 1 - Grundlæggende teknik er god at give eleverne til at arbejde med selv, evt. i en papirudskrift: De kan evt. også se de to indledende skærmvideoer: Symboler og paletter samt Grundlæggende teknik. Jeg har i de indledende dokumenter og skærmvideoer fokuseret på nogle elementære problemer, som kan drille i starten: Hvordan blander man tekst og matematik, hvordan skal Maple have tingene at vide? Hvordan regner den? Hvordan skifter man linje? Læseren ledes fra trin til trin i små skridt. Teknikken er lempet ind via løsningen af nogle få konkrete simple opgaver. Ellers er der en række andre videoer og dokumenter, som fører videre. En del dokumenter indeholder også opgaver, så eleverne kan afprøve teknikkerne på egen hånd. Jeg vil løbende anbringe filer her på siden ...


Angående skærmvideoerne:
Bemærk, at skærmvideoerne har en controller, som kommer frem, når cursoren bevæges hen over video-området. Denne controller har endda et punkt kaldet Table of Contents, som betyder man kan få en indholdsfortegnelse frem. Klikker man på emnerne kommer man frem til det sted i videoen, hvor emnet forekommer! Der er også mulighed for at vælge mellem forskellige hastigheder af videoen. Computere af i dag får højere og højere opløsning. Det har fået mig til at udføre mine videoer i det store format 1280 gange 720 pixels. Simpelthen for en bedre kvalitet. På computere med ikke så høj opløsning, vil der kunne forekomme scroll barer, fordi videoen er lidt for stor til skærmopløsningen. Man kan dog få videoen til at passe til siden ved i Controlleren ude til højre at vælge Full Screen. Se evt. følgende video.

 

Videoer

 

 

 

 

Dokumenter  

Spredte emner

 

 

Links til vigtige Maplesoft sider:

Specielt til Maple TA:

Der findes glimrende manualer til Maple i pdf-format - de kan downloades gratis fra Maplesoft. Jeg har linket til siden i det øverste link ovenfor.  

Links til andre hjemmesider, der skriver om Maple:

  • MapleGym (Maple til gymnasiet)
  • matx.dk (Interessant side, som også har Maple materiale)
  • steen-toft.dk (Steen Toft Jørgensen har samlet en del Maple materiale)


Opdateret 13.11.17

Klik på dette link, hvis du gerne vil I kontakt med mig: Erik Vestergaard


Til Toppen | Forsiden | Matematik | Fysik